grote-schoonmaak-1

de voorjaarsschoonmaak

De lente zet deze week eindelijk door in Nederland. Met die fijne zomerperiode dichtbij, voel je je meteen een stuk vrolijker. Alsof alles weer opnieuw start en je een nieuw hoofdstuk mag openslaan, een nieuw fris begin! Maar je huis staat nog in de winterstand. Een wollen plaid siert je zitbank, je ‘comfy’ slofjes liggen voor het grijpen en in je kledingskast hangt nog het hele winterassortiment.


In de jaren vijftig van de vorige eeuw trokken huisvrouwen er een paar dagen voor uit om de grote voorjaarsschoonmaak te doen. Geen kamer bleef gespaard. Alles werd afgestoft en gesopt. Maar we leven niet in de jaren vijftig. Werk, familie, je sociale leven, je hebt simpelweg geen tijd of geen zin. Daarom geven we jou in dit blog het advies hoe je met minder tijd en moeite hetzelfde resultaat kunt bereiken. Want één ding wisten ze vroeger ook al: Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd.


ONZE TIPS | DE GROTE SCHOONMAAK IN 3 STAPPEN | DE JUISTE PRODUCTEN

keuken-schoonmaak-2

WIST JE DAT?!

De keuken de meest vieze ruimte is in huis? Alleen in je spoelbak bevinden zich al ruim 500.00 bacteriën. De groentelade bevat bijna 8.000 bacteriën en een vaatdoekje telt al na 1 dag ruim 3 miljoen bacteriën, dat zijn er ruim 1.000 meer dan op een wc-bril. Tijd voor de grote schoonmaak dus!

Essentiële tips voor voorjaarsschoonmaak

Met deze tips bereik je hetzelfde resultaat als een traditionele voorjaarsschoonmaak maar met veel minder moeite:

1. Voorbereiding


Een goede voorbereiding is het halve werk. Koop schoonmaakspullen die je echt tijd besparen. We geven je verderop een lijstje.


2. Maak een planning


Kijk naar de tijd die je te besteden hebt en maak een planning / overzicht. Wij rekenen (met gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen) minimaal twee uur voor een woonverdieping en twee uur voor de slaapverdieping.


Let op! De voorjaarsschoonmaak gaat niet over zaken die je met de reguliere schoonmaak meeneemt maar juist over die grote 'klussen' zoals bijvoorbeeld het grondig reinigen van de binnenkant van de koelkast, de hoekjes en plinten achter kledingkasten en bedden (haal ze van de muur), het wassen van de gordijnen en het reinigen van je matras(sen). En zo kunnen we nog wel even doorgaan..


3. Opruimen


Ruim voordat je begint eerst globaal de kamers op. Gooi oude rommel weg en doneer spullen die je niet meer gebruikt. Kleding die je 3 jaar niet hebt gedragen zal je waarschijnlijk ook niet meer gaan dragen in de toekomst (m.u.v. dat ene speciale kledingstuk dat je dierbaar is), dus wees kritisch wat je bewaard. Een minder volle kledingkast geeft een beter overzicht wat je hebt en een luchtiger gevoel.


Zorg dat de meeste was is weggewerkt, de afwas van het aanrecht, etenswaren netjes afgesloten in het juiste kastje, check of toiletartikelen nog houdbaar zijn voordat je ze opruimt en breng oude kranten en tijdschriften naar het oud papier.


Voor alle kamers geldt: verwijder zoveel mogelijk spullen van de grond. Hierdoor kun je dadelijk beter aan de grote schoonmaak beginnen.


Tip: Rol tapijten op, die kan je straks met een tapijtreiniger onder handen nemen.


4. Maakt het gezellig


Vroeger was de voorjaarsschoonmaak een klus voor het hele gezin, iedereen hielp mee. Plan de schoonmaak zo dat je er niet alleen voor staat, dat is een stuk gezelliger!


Daarnaast kan een fijne muziek playlist helpen om deze klus fluitend te klaren! Deze vinden wij fijn: playlist: Spring Clean;


5. Focus


Houd in je achterhoofd: tijdens voorjaarsschoonmaak pak je specifieke plekken in je huis grondiger aan dan tijdens je reguliere schoonmaak, het gaat echt om de dieptereiniging van plekken waar je de rest van het jaar niet zo vaak aan toe komt.


Tip: Maak jezelf niet te druk door de voorjaarschoonmaak te combineren met de reguliere schoonmaak.

De voorjaarsschoonmaak in 3 stappen

Laten we je een geheim vertellen. Een die je leven echt eenvoudiger gaat maken. Een geheim met een simpele boodschap: begin bij de basis en werk ruimte voor ruimte af. Dat werkt overzichtelijk en zo vergeet je geen enkel hoekje. De reguliere schoonmaak is vaak letterlijk oppervlakkig. We stoffen, soppen en poetsen elk oppervlak: van salontafel tot smartphone. En dat is belangrijk, maar vuilophoping en -verspreiding begint altijd bij de basis. En die pakken we met de voorjaarsschoonmaak 2.0 echt goed aan. Hier komt ie:

vloeren-2

1. Begin bij de vloer


Of je nu marmer, hardsteen, beton, keramische tegels, tapijt staal of glas hebt, vuil, kalk- en vetvlekken hopen zich op en moeten worden schoongemaakt. 


Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen. Kijk voor het beste schoonmaakproduct voor jouw vloer bij ons assortiment voor vloeren.

vloeren-3

2. Pak je meubels aan


Avondje netflixen, glaasje wijn, ijsje, chipjes op de bank. Vuil van etenswaren en huidvet verzamelen zich snel in tapijten en meubels. Reinig je meubels diep met een schuimshampoo voor stoffen die vochtig mogen worden of kies de droogshampoo. voor stoffen die niet nat mogen worden.


Voor een eerste hulp bij ongelukjes gebruik je SOS Spot Remover.

Alle meubelreinigers die je meubels schoon- en lentefris maken, vind je hier.

vloeren

3. Maak het fris


De kers op de taart is een mooie frisse geur in huis. Met Odor Eliminator is het niet alleen voorjaarsschoon in huis, maar ruikt het er nog eens als een nieuwe start.


De Odor Eliminator verdoezelt nare geuren niet maar kapselt deze in en breekt ze af. Hierdoor komen de nare geuren na verloop van tijd niet terug maar zijn ze als het ware 'opgelost' waardoor je langdurig kan genieten van een frisse geur in huis.

ECHT WAAR!!


'Afwassen met de hand is zuiniger dan met een vaatwasser.'


Ruim 10 jaar geleden ging dit nog wel op, maar inmiddels zijn de meeste afwasmachines erg zuinig. Vaatwasmachines gebruiken doorgaans ‘slechts’ 8 tot 10 liter per keer. Als je de afwas met de hand doet gebruik je gemiddeld wel 10 tot 15 liter water!

keuken-schoonmaak-03

Bedenk bij alles: “Just breathe”… Maar maak het jezelf, ook tijdens de voorjaarsschoonmaak, gemakkelijk met de professionele reinigingsproducten van Hagerty.


Hagerty, blijf genieten.

Cookie-instellingen
U kunt hieronder uw cookie-instellingen kiezen en accepteren: