leer-reinigen

LEER REINIGEN

Designer handtassen zijn de beste belegging van de afgelopen twintig jaar. Elk jaar stijgt de waarde van zo’n tas met 12 procent. Ter vergelijking: goud heeft een return van 7,9 procent per jaar. Over rendement gesproken! Voordat je nu je spaarpot omkeert en naar de

P.C. Hooftstraat racet, vertellen we je in dit blog graag iets over leer. Want daar zijn de meeste designer tassen immers van gemaakt.

En mannen… we beloven dat we het niet alleen over tassen zullen hebben. Lees even door. Zo direct praten we je helemaal bij over het onderhoud van je leren autostoel.


LEERTYPEN | LEER SCHOONMAKEN | DE JUISTE PRODUCTEN

leer-cover

WIST JE DAT?!

Leer (leder) niet alleen wordt gemaakt van de huiden van koeien, paarden of varkens? Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld hert, lam, ree, kalf, struisvogel, krokodil, haai of rog.

Welk type leer

Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Na het slachten van een dier wordt de huid gereinigd en opgeslagen in koelcellen zodat de huiden houdbaar blijven. De ruwe huiden worden verhandeld op de huidenmarkt en leerlooiers kopen deze in grote partijen op en verdelen deze vervolgens in verschillende kwaliteitsklassen. Deze kwaliteitsindeling bepaald de prijs van het leer en is afhankelijk van de huidfouten (natuurlijke en/of menselijke). Daarna moeten de huiden gelooid worden, als dit niet direct gebeurd kunnen ze bederven. Om dit te voorkomen worden ze in een oplossing van keukenzout, zoutzuur en water gelegd, wat pekelen genoemd wordt.


Wat is leerlooien nou precies? Leerlooien is het proces waarbij de huid van dieren wordt omgezet (conserveren) naar bruikbaar leer voor bijvoorbeeld stoelen, banken, schoenen, handtassen, accessoires en nog veel meer. Dit conserveren is nodig omdat de huid bestaat uit eiwitten en in het looi proces wordt ervoor gezorgd dat deze eiwitten flexibel blijven. Vroeger nam dit proces gerust 1,5 jaar in beslag, tegenwoordig kan het al (machinaal) in 4 weken. In die periode worden de huiden gewassen, gelooid, gesplitst en afgewerkt (denk aan kleuren en structuren).


Grofweg onderscheiden we de volgende leertypen. We beginnen met de meest exclusieve:

vol-aniline leder

Het meest natuurlijke meubelleer, ook wel bekend als volnerfleer, is een bovenhuids vatgeverfd rundleer zonder beschermende laklaag.


Dit is het ultieme premium-leer, voor de echte liefhebber. Prachtig om te zien, maar het is niet voorzien van een beschermlaag.

semi-aniline leder

Semi-aniline-leer is in een vat geïmpregneerd met kleurpigmenten én met bestanddelen die het leer vocht-, vet- en vlekbestendiger maken. De nerf van het leer schemert door de kleur heen, net zoals bij beits.


Voor dit type leer kunnen alleen de gaafste huiden worden gebruikt, juist omdat de karakteristieke structuren zichtbaar zijn.

gedekverfd leder

Het leder is voorzien van een extra finishlaag waardoor de huid minder goed zichtbaar is. Het heeft een (meestal) matte uitstraling en voelt redelijk glad aan. Oneffenheden in de lederhuid zijn niet zichtbaar.


Qua duurzaamheid sterk, maar gevoelig voor verkleuring door zonlicht.

splitleer

Splitleer is 100% natuurlijk leer en ontstaat wanneer dikkere huiden worden opgedeelt in verschillende lagen met een splitmachine in de leerlooierij.


Na het splijten van de huid blijven er verschillende lagen over: de egale toplaag wordt nerf genoemd en is de mooiste en sterkste laag van de huid. De onderlagen worden split genoemd.

kunstleer

Tenslotte heb je nog kunstleer (ook wel imitatieleer, PU of KAI genoemd). Dit is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder.


De voordelen van kunstleer zijn bijvoorbeeld dat het makkelijker schoon te houden is, minder snel kringen geeft (handig bij knoeiende kinderen) kleur en vorm vast is en goedkoper dan echt leer.


Een nadeel is dat het minder duurzaam is, warmte vasthoudt (kan ook een voordeel zijn) en 'goedkoper' aan kan voelen. Het is dus een kwestie van smaak, persoonlijke voorkeur en de portemonnee wat het beste bij je past!

fake-leer

Wat is de beste manier om je lederen auto-interieur te reinigen?

Idealiter moet je de lederen fauteuils om de twee weken afstoffen en kruimels of andere aanslag verwijderen. Je kunt hiervoor een stofzuiger met een speciaal mondstuk of een zachte doek gebruiken. Het is ook belangrijk om het leer te voeden en het er zo lang mogelijk als nieuw uit te laten zien. Gebruik hiervoor onze reinigingscrème voor leer.

leer-auto

Snel checklijstje voor schoonmaken leer:


1. Reinig twee keer per jaar grondig met geschikte producten. Lederen autostoelen reinig je vier keer per jaar;

2. Begin met het controleren van het oppervlak op schade. Repareer het voordat je het schoonmaakt;

3. Verwijder daarna eerst met de stofzuiger het stof en vuil op de bekleding en in de auto;

4. Gebruik de voedende spray of crème zoals aangegeven op de verpakking;

leer-boot


5. Wrijf na en schoon met een zachte doek;

6. De leren bekleding is weer schoon en beschermt opnieuw tegen vlekken, vuil, vocht, krasjes en andere invloeden van buitenaf. Ook ruikt je auto weer heerlijk fris.


Wat voor je auto geldt, geldt natuurlijk ook voor je boot. Door goed onderhoud geef je het een prachtige verzorgde uitstraling en heb je er langer plezier van!


Neem direct een kijkje in onze webshop voor al onze leerproducten.

Welk product kan je het beste gebruiken voor het reinigen van je leren designer tas of andere lederen voorwerpen?

We raden je aan producten te gebruiken die specifiek bedoeld zijn voor het schoonmaken van leder. Te agressieve producten kunnen namelijk scheuren, kringen of zelfs vlekken veroorzaken die moeilijk te herstellen zijn.

SUPER COMBINATIE

De ideale producten op een rij

leather-spray

Leather Spray

SNELLE BESCHERMING


Deze spray reinigt, voedt en beschermt lederen meubelen, kleding en accessoires zonder de kleur aan te tasten.


De formule verwijdert oppervlaktevuil zonder dat het bijtende ingrediënten bevat. Perfect voor een snelle reiniging.

leather-care

Leather Care Crème

VOEDENDE CREME


Leather Care® is gemaakt van natuurlijke wassen van Carnauba waarmee je lederen meubels en accessoires zoals luxe (hand)tassen, riemen en portemonnees kan onderhouden.


Het verzacht en repareert beschadigd leder. De reiniging werkt snel, is efficiënt en voedt het leer. Geschikt voor een grondig onderhoud.

leather-care-wl

Leather Care Crème (white line)

IDEAAL VOOR ACCESSOIRES


De Leather Care® white line is een kleinere uitvoering van de black line versie. Het bevat exact dezelfde ingrediënten.


Het kleinere potje is zeer geschikt als je enkel af en toe kleine accessoires van leer wilt onderhouden en schoonmaken.

ECHT WAAR!!

Wil je liever geen dierlijke huid dan zijn er tegenwoordig goede alternatieven met een wel heel exotische herkomst. Wat dacht je van druivenleer, appelleer, ananasleer of zelfs paddenstoelenleer?

appel-leer-cover

Onze favoriete uitspraak over leer, komt van Lady Gaga: Leather, high heels, and a bad attitude. Here I come.

Hagerty, blijf genieten.

Cookie-instellingen
U kunt hieronder uw cookie-instellingen kiezen en accepteren: