parel-header-4

ALLES OVER PARELS

Dit jaar was er een grote overzichtstentoonstelling van schilder Johannes Vermeer in het Rijksmuseum. Zijn meesterwerk ‘Meisje met de parel’ kreeg een prominente plek, want het wordt door velen nog steeds gezien als het hoogtepunt van zijn oeuvre. In de loop der eeuwen zijn er veel meer schilders geweest die parels een belangrijke plek in hun werk gaven. Zij wilden hier de macht en welvaart van de geportretteerden mee uitdrukken. Ook de Egyptische heerseres Cleopatra droeg parels. Volgens een legende liet zij aan Marc Antonius zien hoe rijk ze was door een parel op te lossen in azijn en deze op te drinken.


SOORTEN PARELS | ECHTE PARELS ONTDEKKEN | SCHOONMAKEN | DE JUISTE PRODUCTEN

parels-8

WIST JE DAT?!

Chinezen gebruikten parels in de geneeskunde. Romeinen beschouwden ze als symbool van macht, wijsheid en geluk. In India worden parels gebruikt als talisman en volgens de overtuiging van Mongolen verhoogt afkooksel van parels de kracht van mannen. 

Natuurlijke parels, zoutwaterparels en zoetwaterparels?

Parels ontstaan in een oester of mossel en worden opgedoken uit de zee. Maar is het echt zo simpel? Eerst even een lesje. Want welke type parels zijn er?

parels-6

Natuurlijke parels


Natuurlijke parels vormen zich in oesterachtige zee- of zoetwatermossels en soms in slakken. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en de mantel. De oester reageert op de "indringer" door het vreemde object in te pakken in laagjes parelmoer. Parelmoer bestaat voornamelijk uit koolzure kalk en organische hoornstof. Geschat wordt dat er in 1 op de 15.000 wilde oesters een parel zit.

parels-5

Gekweekte zoutwater parels


Bij een gekweekte zoutwaterparel wordt er in een parelkwekerij een korreltje parelmoer in een oester gelegd. De oesters worden daarna in speciale manden geplaatst en gaan terug de zee in. Ook nu pakt het weekdier dit korreltje in met laagjes parelmoer. Het kan wel vijf jaar duren voordat een volledige parel is gevormd in de oester.

parels-71

Zoetwater parels


Bij de zoetwaterparels tenslotte wordt er geen parelmoer maar mantelweefsel ingebracht. Het mantelweefsel lost op waardoor gekweekte zoetwaterparels geheel van parelmoer zijn.

ECHT WAAR!

De waarde van een parel hangt af van zeven factoren: de glans, vorm, kleur, grootte, perfectie en symmetrie en structuur van het parelmoer.


Glans is echter de belangrijkste factor. Daarom kan een kleine parel meer waard zijn dan een grote parel. Perfect ronde parels zijn zeldzaam. Een parel met een zeldzame kleur is ook kostbaarder. De waarde van één parel kan oplopen tot 100.00 euro.

parels-9

Hoe kun je zien of jouw parel echt is?

· Kijk goed naar de oppervlakte: echte parels hebben vaak kleine onregelmatigheden;

· Bekijk de glans: echte parels hebben een zachte, matte glans en weerkaatsen het licht op een subtiele manier;

· Controleer de textuur: echte parels hebben een lichte, korrelige textuur als je er met je tanden over wrijft;

· Let op de temperatuur: echte parels voelen koel aan als ze worden aangeraakt;

· Check het gewicht: echte parels zijn meestal zwaarder dan onechte parels van dezelfde grootte.

Parels onderhouden en schoonmaken

Zoetwater parels of zoutwater parels? Helderwitte Akoya parels of toch liever diepzwarte Tahiti parels? Of je nu cultivé parels hebt of natuurlijke, jouw sieraden met parels moeten zo nu en dan schoongemaakt worden.

parels-zwart-v1

Eerst even wat je niet moet doen : vermijd bijtende producten, draag parels niet tijdens het sporten (transpiratie) en ga er niet mee zwemmen (chloor kan de parels aantasten).

parels-ring-v2

Wat je wel moet doen? Met ons schoonmaakmiddel Fine Stones Clean en onze schoonmaakdoek Fine Stones Cloth maak je jouw parels veilig en professioneel schoon.

SUPER COMBINATIE

De ideale producten op een rij

fine-stone-clean

Fine Stones Clean

Hagerty Fine Stones Clean is een dompelbad voor het reinigen en verzorgen van sieraden met parels en fijne en organische stenen: smaragden, opalen, koralen en turkooizen.


De zachte formule, gemaakt van glycerine en plantaardige oplosmiddelen, beschermt de sieraden en verwijdert schadelijke transpiratie, make-up en parfum.


Fine Stones Clean geeft glans terug aan ringen, armbanden en andere sieraden met fijne en organische stenen. De reiniging werkt snel, is efficiënt en beschadigd de sieraden niet.

fine-stone-cloth

Fine Stones Cloth

De Hagerty Fine Stones Cloth is een geïmpregneerde katoenen doek voor het verwijderen van aanslag, reinigen en opfrissen van sieraden en juwelen met zachte organische stenen zoals parels, smaragd, opaal, koraal en turkoois.


De doek is gemakkelijk in gebruik en geeft direct resultaat.


De Fine Stones Cloth geeft uw kostbare sieraden hun oorspronkelijke glans terug. De reiniging werkt snel, is efficient en veroorzaakt geen microkrasjes of andere beschadigingen aan broches, hangers, oorringen en andere kostbare items.


Onze favoriete uitspraak over parels, komt van Coco Chanel: “Why wear one string when you can wear two?” Hagerty, blijf genieten.

Cookie-instellingen
U kunt hieronder uw cookie-instellingen kiezen en accepteren: