zilver-bestek-rij

Zilver bestek, toen en nu

Het is weer terug, zilver bestek

En hoe! Cassettes met zilveren of verzilverd bestek verruilen de laatste maanden voor vaak hoge prijzen van eigenaar op populaire veilingsites. Na jaren van een sobere, vintage-stijl aan tafel, mag het weer… Geen aardewerk in grijstinten en saai roestvrijstaal bestek.. Maar porselein, helder glaswerk en schitterend zilver bestek. Kortom, feest aan tafel met een rijke sfeer! In dit blog gaan we kort in op de geschiedenis van de zilveren bestekset en vertellen we je meer over het schoonmaken en onderhouden van zilverwerk.


KORTE GESCHIEDENIS | WAAROM ZILVER | ZILVER SCHOONMAKEN | DE JUISTE PRODUCTEN | VEELGESTELDE VRAGEN

Korte geschiedenis van zilveren bestek

De geschiedenis van zilveren bestek gaat eeuwen terug. In de zeventiende eeuw nam je je eigen mes mee naar een diner. De zilveren tafellepel komt later in de 17e eeuw in beeld. Pas in het midden van de 18e eeuw vormt de vork een onderdeel van het tafelbestek. Rond die periode begint men ook met het maken van sets voor zes of twaalf personen. Weer later die eeuw wordt het tafelgerei aangevuld met vis- en dessertcouverts en begint het echte feestelijke tafelen.

LEUK WEETJE!!

Wist jij dat populaire series als Downtown Abbey en The Crown wereldwijd hebben gezorgd voor een enorme toename in de populariteit van zilver bestek? Je ziet jezelf al helemaal zitten aan de kerstdis: kristallen glazen, chinees porselein, linnen servetten, zilveren bestek… ”Waiter!”

da-dinner-table

Waarom zilver

Ook bij onze voorouders was zilver favoriet. Zilver geleidt de warmte van een gerecht goed. Tafelzilver voelt dus altijd fijn aan wanneer je ervan eet. Met zilveren bestek geef je bovendien uiting aan jouw uitstekende smaak. Al eeuwenlang staat het gebruik ervan voor luxe. Zilveren couverts werden bij erfenis gepoetst en verdeeld onder familieleden. Met onze reinigingsmiddelen kun je blijven genieten van jouw lepel, mes en vork en stel je het veilig voor een volgende generatie.

Het verwijderen van aanslag

Zilver wordt zwart door bepaalde chemische stoffen in de lucht, zogenaamde zwaveldragers van industrie, autoverkeer, roken, stoken, brandende kaarsen enz.

Er zijn drie methoden om je zilverwerk te onderhouden en haar glans weer terug te geven: poetsen - wassen - dompelen.


  1. Poetsen is de universele methode als grote beurt.
  2. Wassen wordt bij voorkeur toegepast voor het reinigen van tafelzilver.
  3. Dompelen is een zeer snelle reinigingsmethode, echter met beperkte aanslagwerende werking.


Voorkomen van deze aanslag

Een aanslagwerend bestanddeel in Hagerty Silver Polish, Hagerty Silver Care, Hagerty Silver Spray, Hagerty Silver Duster, Hagerty Silver Gloves en Hagerty Bath zorgt voor een kunstmatig transparant laagje, dat het zilver voor zwavel in de lucht afsluit. Dit laagje is reukloos, smaakloos en ongevaarlijk bij mondcontact. Desalnietemin adviseren wij om altijd om het gepoetste bestek even af te spoelen voordat u hiermee gaat eten.

silver-polish-kopie

Hagerty Silver Polish (poetsen) is een zilver-poetsmiddel dat zowel reinigt als aanslagwerend werkt. Geschikt als universeel zilverpoetsmiddel en heeft een aanslagwerende werking. Biedt de mooiste glans.

silver-foam2

Hagerty Silver & Multimetal Foam (wassen) reinigt zilver en roestvrijstaal door wassen. Het schuim dringt overal tussen, ook daar waar men met poetsen moeilijk komt. Na reinigen - afspoelen en drogen. Bij uitstek geschikt voor het regelmatig reinigen van zilveren en roestvrijstalen bestekken, schalen en pannen. Ook geschikt voor tin. Heeft geen aanslagwerende werking.

silver-bath-personal

Hagerty Silver Bath Personal (dompelen) is een dompelmiddel (+/- 2min) Kan niet gebruikt worden voor kunstmatig gezwart zilver, roestvrijstaal, in zilver ingelegd koraal en parels e.d. Geldt ook voor Hagerty Silver Clean en Hagerty Silver Dip. Heeft een beperkte aanslagwerende werking.

silver-guards2

Hagerty Silver Guards (voorkomen) zijn geïmpregneerde zachte katoenen hoezen voor het veilig opbergen van zilveren bestek cq borden en schalen.


In het nieuwste assortiment vindt je hoezen voor allerlei verschillende type bestek sets, klein, groot, visbestek en nog veel meer.

eitje-2

ECHT WAAR!!

Eet alles met je zilveren bestek, maar liever geen gekookt eitje! Zilver en gekookt ei zorgen namelijk voor een chemische reactie waarbij er zilversulfide ontstaat. Hierdoor krijg je een onaangename metaalachtige (na)smaak in je mond. Kies dus liever voor een lepeltje van plastic, hout, hoorn, parelmoer of porselein. Naast een onaangename smaak komen er zwarte vlekken op je bestek. Maar laten we nu juist daarvoor de beste oplossingen hebben!

Hier komen ze…

SUPER COMBINATIE

De beste producten voor jouw zilverwerk

silver-care

Silver Care

MET AANSLAGWERENDE WERKING


De Hagerty Silver Care is vergelijkbaar met de Silver Foam, echter het grote verschil is dat Silver Care WEL beschikt over de aanslagwerende werking waardoor het zilver langer beschermt is tegen oxidatie.


Het is geschikt voor het incidenteel reinigen en aanslagwerend maken van zilveren en verzilverd bestek, schalen en andere voorwerpen

silver-duster2

Silver Duster

MET AANSLAGWERENDE WERKING


De Hagerty Silver Duster is een geïmpregneerde katoenen doek om (met behoud van de natuurlijke zilverglans) tijdens het afstoffen de grote beurt zolang mogelijk uit te stellen.


Let op! Je kan de doek (omdat deze geïmpregneerd is) niet wassen! Vervang de doek als hij grotendeels zwart is.

silver-gloves-spray

Silver Gloves & Spray

MET AANSLAGWERENDE WERKING


Wie voor gemak gaat, z'n handen schoon wil houden of snel klaar wil zijn zijn deze twee producten ideaal.


Met de Silver Gloves geef je je zilveren kandelaar gemakkelijk haar glans terug. Let op! Niet geschikt voor het reinigen van zwaar geoxideerd zilver en kaarsvet.


De Silver Spray is vergelijkbaar met de werking van Silver Polish en heeft ook een aanslagwerende werking, je bent echter wel sneller klaar.

Bedenk bij alles: “De liefde van mensen mag door de maag gaan.. Maar een rijk gedekte tafel met mooi zilverwerk is een lust voor het oog!”

Hagerty, blijf genieten.

Veelgestelde vragen over Zilver

  • Zilver

  • Zilver is net als goud en platina een edelmetaal. Een belangrijke eigenschap van edelmetaal is dat het niet of nauwelijks door oxidatie wordt aangetast. Zilver is er van deze drie helaas wel wat gevoeliger voor. Er worden verschillende soorten zilver gebruikt voor het maken van sieraden. Puur zilver, zogenaamd 999 zilver, is te zacht om sieraden van te maken. Daarom wordt zilver altijd bewerkt.

  • Ja, er zijn verschillende soorten varianten:


    Sterling zilver

    Ook wel fijn zilver of 925 zilver genoemd. De samenstelling bestaat voor 92,5% uit puur zilver en voor 7,5% uit andere metalen, voornamelijk koper.


    Gerhodineerd zilver

    Dit is zilver bedekt met een zeer dun laagje Rhodium. Dit beschermt het zilver en laat het glanzen.


    800 zilver

    Sieraden gemaakt van 800 zilver hebben de laagste concentratie zilver. Ze bestaan voor 80% uit puur zilver en voor 20% uit koper.


    Verzilverd

    Dit is een techniek waarbij (niet edel) metaal bedekt wordt met een dun laagje massief zilver.

  • 3 TIPS

    Waaraan herken je zilveren sieraden?

    Het kan zijn dat je niet zeker weet waar je sieraden van gemaakt zijn. Toch is het belangrijk om dat eerst te achterhalen. Voor het veilig schoonmaken van een zilveren sieraad gebruik je bijvoorbeeld een andere reiniger dan voor goud of juwelen met parels en edelstenen. Voordat je een professioneel Hagerty reinigingsmiddel gebruikt, kun je de volgende test doen:


    1. Controleer het keurmerk: zilver is meestal te herkennen aan een 925-keurmerk en een geregistreerd logo;

    2. Neem een magneet: zilver is niet magnetisch dus als jouw sieraad niet reageert op de magneet, is het mogelijk zilver;

    3. Gebruik een ijsblokje: ijs smelt heel snel bij contact met zilver.

  • Over Hagerty

  • William J. Hagerty richtte in 1895 Hagerty op in South Bend, USA. Hij begreep als geen ander dat delicate en kostbare materialen als edelsteen, zilver, goud en platina speciale zorg verdienen. Toch zag hij in zijn omgeving veel onkunde waardoor sieraden en juwelen onnodig schade opliepen. Dat zetten hem aan tot het produceren van veilige schoonmaakmiddelen voor edelmetalen.


    In de jaren vijftig ontwikkelden zijn kleinkinderen nieuwe hoogwaardige schoonmaakproducten, waaronder voor zilveren bestek. Het stelde mensen in staat hun kostbaarheden schoon te maken zonder het materiaal zelf te beschadigen.


    Hagerty Nederland importeert en distribueert het gehele Hagerty assortiment al ruim 35 jaar aan diverse sectoren in de Benelux. Het bedrijf is in 2021 binnen de familie overgenomen, waarbij nog steeds een persoonlijke benadering voorop staat. En aan wie je -tot op de dag van vandaag- rechtsreeks jouw productvragen kunt stellen.

  • Service & advies

  • Hagerty is de specialist in het schoonmaken van kostbaarheden, zoals sieraden en juwelen met edelstenen of een horloge van zilver, goud, platina of staal. Daarnaast haal je met Hagerty een professioneel en veilig middel in huis voor het poetsen van koper, messing en brons. In en rond het huis bewijst het dienst in het reinigen en onderhouden van vloerkleden, houten vloeren, een rvs kookplaat, een tablet, glas, marmer en natuursteen. 


    Bij vragen en/of advies over het reinigen en onderhouden van jouw kostbaarheden of het kiezen van het juiste product staat wij graag voor je klaar.


    Wij zijn te bereiken op 0800 - 42 43 789 of info@hagerty.nl

  • Bestellen, betalen, verzending & retourneren

  • Om je bestelling te kunnen versturen hebben wij bepaalde gegevens van je nodig, deze kan je eenvoudig invullen bij het aanmaken van een account. Het aanmaken van een account is volledig kosteloos en vrijblijvend.

  • Wij bieden meerdere betaalmogelijkheden aan op onze website. Zodra de betaling succesvol is afgerond, is je bestelling definitief en ontvang je hiervan per e-mail een orderbevestiging en gaan wij aan de slag met het inpakken en verzenden van je pakket.


    Je kan kiezen uit de volgende betaalmethoden:


    Ideal

    Met iDeal reken je makkelijk en veilig je online aankopen af via je eigen bank. Direct betalen met iDeal kan bij de volgende banken: ABN AMRO, ASN Bank, ING, KNAB, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank en Van Lanschot.


    PayPal

    PayPal is een veilige en snelle manier om direct met je bankrekening of creditcard te betalen, zonder daarbij je bankgegevens door te hoeven geven. Je hebt hiervoor een PayPal-rekening nodig.


    Creditcard

    Met je creditcard kan je veilig online bestellingen plaatsen die later door je creditcard-maatschappij met je worden verrekend. We accepteren American Express, MasterCard en Visa. Zodra de maatschappij je betaling heeft goedgekeurd, versturen we de bestelling.


    Bankcontact

    Bancontact is een veilige betaalmethode van Bancontact Payconiq Company. Betaal gemakkelijk met je Bankcontact kaart via de kaartlezer of met de Bankcontact-app doormiddel van het scannen van de QR-code en je pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Na bevestiging van de betaling is je bestelling definitief.

  • Hagerty Nederland levert in Nederland, België en Luxemburg hoofdzakelijk via PostNL. Voor bestellingen vanaf €20,- rekenen wij geen verzendkosten. Bij bestellingen tot €20,- brengen wij €4,50 in rekening.

  • Retourtermijn

    Toch niet helemaal tevreden over je bestelling? Je hebt 14 dagen de tijd om het product zonder opgaaf van redenen te retourneren. Wij rekenen de dag na ontvangst als ingangsdatum. Producten kunnen alleen ongebruikt, in originele verpakking met gesloten seal worden geretourneerd.


    Retourkosten

    Retourkosten zijn voor rekening van de koper. Actuele verzendkosten staan op de website van de vervoerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het zorgvuldig verpakken van het product en de verzending. Onvoldoende of niet-gefrankeerde retourzendingen worden door ons niet aangenomen. Wij halen ook geen pakketten af bij een pick up point.


    Retouradres

    Hagerty Nederland

    Burgemeester van Hasseltlaan 6

    1412 GN Naarden


    Retourvoorwaarden

    • Retouren worden alleen geaccepteerd binnen de retourtermijn van 14 dagen.
    • De producten zijn niet gebruikt of geopend (gesloten seal).
    • De producten zijn niet beschadigd.
    • Indien redelijkerwijs mogelijk wordt het item in de originele verpakking retour gestuurd.
    • Het verzendrisico van het retourneren zijn voor de koper.
    • Onvoldoende of niet-gefrankeerde retourzendingen worden door ons niet aangenomen.
    • Product- en/of leverfouten dienen binnen vijf werkdagen na levering met omschrijving aan ons gemeld te worden.
    • Indien niet aan onze retourvoorwaarden is voldaan, behouden wij ons het recht voor om de zending terug te sturen en jou de verzendkosten in rekening te brengen.


    Retourprocedure

    Wil je een product retourneren? Dat vinden wij natuurlijk jammer, maar dat is geen enkel probleem. Meld je retour binnen 14 dagen bij ons aan via info@hagerty.nl en vermeld daarbij de volgende gegevens; het ordernummer, de producten die je retour stuurt en de reden van retour.


    Verpak het te retourneren product, in de originele verpakking en geef deze met een nieuw verzendlabel af bij de verzender van jouw keuze. Zorg dat je het pakket uiterlijk 14 dagen na ontvangst aanbiedt bij de verzender en bewaar het verzendbewijs. Je ontvangt een bevestiging per e-mail wanneer je retourzending door ons is verwerkt. Binnen 14 dagen ontvang je het aankoopbedrag terug op je rekening.


    Klachten

    Is het product beschadigd aangekomen of werkt het product niet zoals je mag verwachten? Neem dan binnen vijf werkdagen contact op met onze klantenservice via info@hagerty.nl. Vermeld hierbij het ordernummer, de aard van de klacht en duidelijke foto’s. We streven ernaar om elke e-mail binnen twee werkdagen te beantwoorden. Mocht er meer tijd nodig zijn, dan laten we dat weten.

Cookie-instellingen
U kunt hieronder uw cookie-instellingen kiezen en accepteren: