blog-zilver-opbergen-header-21

Zilver opbergen

Jouw kostbaarheden bescherm je: je smartphone heeft een hoesje, je oorbellen een doosje, je mooiste jurk een kledinghoes. Klaar voor gebruik als dat nodig is. Maar hoe zit dat met je zilveren bestek? Gooi je die even in de keukenla? Dan wordt het nog wel flink poetsen voordat je gasten kunnen aanschuiven. Zilver ziet na verloop van tijd door oxidatie namelijk letterlijk zwart. In dit blog bieden we je de oplossing in de vorm van een bewaarhoes.


ONDERHOUDEN | ZILVER BESCHERMEN | DE JUISTE PRODUCTEN

ONDERHOUDEN ZILVEREN BESTEK


Maar eerst duiken we even de geschiedenis in. Servies, tafellinnen, zilveren bestek en glazen hoorden traditioneel bij de bruidsschat, een eeuwenoude traditie waar veelal de ouders van de bruid een rijkversierde kist of kast cadeau deden aan het jonge bruidspaar. Zo kon het paar met de eerste uitzet een huishouden vormen. Het kostbare zilveren bestek werd in het Middeleeuws Europa niet bewaard in een cassette of een speciale hoes -daarover zo meer-, maar in een:


Opbergen van zilveren kostbaarheden en bestek

blog-bruidsuitzet-3

Trousseau


Vanaf de Middeleeuwen kregen Franse -bemiddelde- vrouwen een bruidskist. Bij elke speciale gelegenheid kregen zij van familie gebruiksvoorwerpen, waaronder servies, zilveren bestek en linnengoed die zij in hun trousseau konden opbergen. Zo was hun uitzet bij elkaar verzameld op de dag dat ze in het huwelijk traden.

blog_-bruidsuitzet-casserone

Casserone


In Middeleeuws Italië waren het niet de ouders die hun dochters een bruidskist gaven, maar hun aanstaande. De trouwkisten waren hier een echt statussymbool. Niet alleen de kisten zelf ademden rijkdom uit, ook de inhoud.

blog_-bruidsuitzet-knottekistje

Knottekistje


Knottekistjes zijn familie van de trousseau en de casserone maar de functie was net even anders. Deze veelal zilveren kistjes werd voornamelijk in het Friesland van de zestiende eeuw gebruikt. Een jongeman gaf zijn – hopelijk – aanstaande zo’n kistje. Hierin lag een doek met een knoop (‘knotte’), met daarin één of enkele geldstukken. Nam het meisje het kistje aan, dan was het paar verloofd. Het geldstuk mocht ze houden, het kistje zelf moest ze helaas teruggeven. Gevalletje ‘Nederlandse zuinigheid’..

blog-zilver-munten-schat

WIST JE DAT?!


In januari 2021 is er een Middeleeuwse bruidsschat opgegraven met 6.500 zilveren munten.

In het plaatsje Słuszków (Polen) werden ook zilveren ringen en staven gevonden. Vermoedelijk vormt de bijna 900-jaar-oude vondst de bruidsschat van de Russische prinses Maria, die getrouwd was met Piotr Włostowic, heer van Silezië.

Zilver beschermen en opbergen met de Silver Guard van Hagerty


Bewaart u uw zilveren bestek liever ook niet in een oude kist? En wilt u het echt goed beschermen tegen dofheid en het verliezen van glans? Wilt u voorkomen dat uw bestek van zilver snel zwart wordt? Met de Silver Guard® haalt u een beschermhoes in huis waarmee u uw zilveren en verzilverde tafelgerei schoon, glanzend en gebruiksklaar houdt.


De hoes is gemaakt van een stof die geïmpregneerd is tegen oxidatie. Vorken, messen, lepels en al het andere tafelzilver worden zo beschermd en behouden hun oorspronkelijke glans. Hieronder vindt u Silver Guards voor verschillende doeleinden, voor elk wat wils!

De beste producten voor het opbergen van zilverwerk


silver-guard-bestek

Silver Guard Bestekhoes

voor elk type bestek


De Hagerty SIlver Guard Bestekhoes is gemaakt van een stof die geïmpregneerd is tegen oxidatie. Uw zilveren bestek wordt zo beschermd en behoudt hun oorspronkelijke glans.


Wij hebben voor elk bestek type (zoals theelepels, gebaksvorkjes, vorken, lepels, messen en visbestek etc.) een hoes met bijpassend formaat in ons assortiment zodat u altijd een hoes kunt vinden die het beste aansluit bij uw bestek.

silver-guard-opschepbestek

Silver Guard Serveerbestek

voor 5 stuks


De Hagerty Silver Guard beschermhoes voor serveerbestek is gemaakt van een stof die geïmpregneerd is tegen oxidatie. Uw zilveren opschep bestek wordt zo beschermd en behoudt hun oorspronkelijke glans. Doordat zilver en verzilverd bestek minder snel oxideert in de hoes, heeft het geen onderhoud nodig vóór gebruik. Het zilver blijft schoon en glanzend.


De hoes is geschikt voor het veilig opbergen van 5 items en de hoes heeft een afmeting van 22x42 cm.

silver-guard-schaal

Silver Guard Schaal

3 maten; klein, medium en groot


De Hagerty Silver Guard voor schalen is gemaakt van een stof die geïmpregneerd is tegen oxidatie. Uw zilveren schalen worden zo beschermd en behouden hun oorspronkelijke glans.


Deze opberghoezen zijn er in 3 verschillende maten;


  • klein: 30x30 cm
  • middel: 40x40 cm
  • groot: 45x65 cm

ECHT WAAR!!


Zilveren bestek is kostbaar en wordt daarom van oudsher gebruikt door de rijke bovenlaag. Dat zij geregeld zilveren bestek gebruikten, had nog een andere reden. De desinfecterende eigenschappen van zilver werden onder andere ingezet voor het zuiveren van drinkwater.


Daarmee is ook het idee ontstaan dat zilver gebruikt kon worden voor het opsporen van gif: het zou van kleur veranderen zodra het met een giftige stof in aanraking komt, zo was de overtuiging.

blog-zilver-bestek-tafel
parel-header-v5

LEES ALLES OVER PARELS IN ONS NIEUWE BLOG!

leer-tas-v3

HOE ONDERHOUD JE JE FAVORIETE LEREN ACCESSOIRES?

Na gebruik van je zilveren bestek doe je het in een hoes en je hebt er geen omkijken meer naar. Gemak dient de mens. Hagerty, blijf genieten.

Cookie-instellingen
U kunt hieronder uw cookie-instellingen kiezen en accepteren: