6-kopie

Gouden sieraden en juwelen verzorgen

Als er één edelmetaal is waar we met zijn allen door gefascineerd zijn, dan is het wel goud. Of het nu om te dragen is of als belegging, goud staat voor schoonheid en een goede investering. Door de mateloze populariteit van goud zijn er in het verleden alchemisten geweest die tevergeefs probeerden goud na te maken. In de 19e eeuw leidden nieuwe goudvondsten in Australië en de Verenigde Staten zelfs tot de zogenaamde Gold Rushes. Voor we in dit blog uitleggen hoe je goud het beste kunt schoonmaken en onderhouden, vertellen we je er eerst nog wat meer over. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen witgoud en geelgoud? En waar staat 24 karaat voor? En, weet je zeker dat jouw sieraad van goud is?


WAT IS GOUD | GOUD SCHOONMAKEN | DE JUISTE PRODUCTEN | DOFHEID VOORKOMEN | VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is goud?

Goud is net als zilver en platina een edelmetaal. Een belangrijke eigenschap van edelmetaal is dat het niet of nauwelijks door oxidatie wordt aangetast. De zuiverheid van goud wordt aangegeven in karaat en in duizendste delen. Fijn (puur) goud is 24 karaat of 999.9. Niet fijn goud wordt aangegeven in delen van 24 of in duizendste. Zo is 18 karaat een 18e deel van 24, (75% fijn goud) en in duizendste is dit .750. Af en toe kom je 9 karaat goud tegen, dit kan geen massief goud worden genoemd, maar eerder een goudlegering. Het bestaat uit 37,5% puur goud en 62,5% andere metalen (cijfer 375).

Hoe hoger het karaatgehalte, hoe hoger het promille fijngoud in een sieraad en hoe hoger dus ook de prijs. Maar ook.... hoe zachter en dus minder bestand tegen slijtage en krassen.


DIT ZIJN DE MEEST VOORKOMENDE VARIANTEN:

24 karaat goud

24 karaat goud is 99,9% zuiver goud. Zuiver goud herkennen we aan het getal 999.

22 karaat goud

22 karaat goud is samengesteld uit 91,6% puur goud en 8,33% metalen zoals zilver, zink, koper en andere metalen om de legering te vormen. U herkent het aan het cijfer 916 op het juweel.

18 karaat goud

18 karaat goud wordt vaak gebruikt voor verlovingsringen. Het massieve goud wordt gecombineerd met metalen als koper en zilver. U herkent het aan het cijfer 750.

14 karaat goud

14 karaat goud bestaat uit 58,5% puur goud en 41,5% legeringen van andere metalen (zink, zilver, koper) en heeft als cijfer 585.

Gekleurd goud

Omdat fijngoud te zacht is om te verwerken in sieraden worden er andere metalen (voornamelijk zilver en koper) aan het goud toegevoegd. Dit heeft niet alleen invloed op de kleur, maar ook op de hardheid van het goud. Hoe harder het materiaal hoe makkelijker het te verwerken is en hoe langer het meegaat zonder te beschadigen en te krassen.

3-gold-ring

geel goud

Geelgoud is de meest klassieke vorm van goud. Juwelen uit geelgoud bestaan meestal uit 14 of 18 karaat. Puur goud met 24 karaat komen we enkel tegen in goudstaven omdat het te zacht is om juwelen van te maken. Om sieraden uit geelgoud te maken, voegen we er andere materialen aan toe zoals koper en zink.

white-gold-ring

wit goud

Witgoud lijkt op platina of zilver, maar wordt gemaakt door fijn goud te combineren met een legering met palladium, zilver of zink. Zo krijgt het een witte kleur. Daarnaast wordt een laagje rhodium aangebracht rond het edelmetaal. Deze werkwijze is hetzelfde als bij het vergulden of verzilveren van een juweel, maar hou er wel rekening mee dat het juweel na een tijd slijtage kan vertonen.

website-rij-10c-250-x-250-px

rosé goud

Roségoud heeft een zachte rood-roze kleur dankzij een legering met koper en zilver. Hoe hoger het kopergehalte, hoe roder het juweel kleurt. Voor roségoud is 18 karaat de hoogste zuiverheidsgraad, deze juwelen krijgen dan de benaming Crown Gold.

rose-gold

rood goud

Roodgoud lijkt erg op roségoud en zijn beide een legering met koper. Goud met enkel koper is roodgoud maar aangevuld met zilver is het roségoud. De standaard legering voor 18 karaat roodgoud bestaat uit 75% fijn goud en 25% koper. Roodgouden sieraden werden geïntroduceerd in de 19e eeuw en zijn daarmee nog vrij 'nieuw'.

Hoe maak je gouden sieraden schoon?

Wil jij ook ervaren hoe makkelijk het is om zelf je sieraden te reinigen, probeer dan eens een reinigingsbadje of de geïmpregneerde poetsdoek. We leggen je hieronder uit hoe het werkt.

tips-goud2

Hagerty Gold Clean is een dompelbadje waarmee je eenvoudig zelf thuis je sieraden kan schoonmaken. Het dompelbadje geeft je sieraden een diepe reiniging waarna ze weer zullen glansen. Laat je sieraden niet langer dan 2 minuten in het badje liggen want dan kunnen ze juist dof worden. Het is veilig te gebruiken als je de gebruiksaanwijzing volgt. Natuurlijk staan wij ook graag voor je klaar bij vragen of voor advies.

tips-2-kopie

Hagerty Gold Cloth is een zachte geïmpregneerde doek waarmee je licht geoxideerde sieraden kan oppoetsen en laten glanzen. Zijn je sieraden erg vuil, gebruik dan eerst het dompelbadje waarna je de doek kan gebruiken voor de perfecte glans. Let op! Voor zilveren sieraden gebruik je de Silver Cloth. Twijfel je welk product je nodig hebt, wij helpen je graag!

SUPER COMBINATIE

De beste producten voor het reinigen van gouden sieraden

gold-clean-kopie

Gold Clean

SPECIAAL ONTWORPEN VOOR GOUD


De Hagerty Gold Clean is een reinigingsbadje speciaal ontworpen voor het schoonmaken en verzorgen van Gouden sieraden.


Het potje bevat een reinigingsoplossing en een mandje, waarin je eenvoudig de sieraden kunt leggen. Dit zorgt voor een snelle en effectieve reiniging (2 minuten). Spoel de sieraden daarna goed af met schoon water en droog ze met een zachte doek.

gold-cloth

Gold Cloth

NOOIT MEER BESCHADIGINGEN


De Hagerty Gold Cloth is een geïmpregneerde katoenen doek waarmee je je gouden sieraden snel en gemakkelijk kunt verzorgen zonder het oppervlak te beschadigen.


Dankzij de geïmpregneerde formule laat het doekje ringen, armbanden of andere sieraden van geel, rosé of geel goud weer glanzen. Ideaal wanneer je een beetje haast hebt en je snel klaar wilt maken voor een leuk feest!

precious-stones-pencil

Precious Stones Pencil

VOOR ALTIJD GLANS


Heb je een edelsteen in jouw sierraad of juweel? En kan je moeilijk achter de diamant, saffier of robijn schoonmaken?


Speciaal daarvoor ontwikkelde Hagerty de Precious Stones Pencil®. In feite is het een zeer nauwkeurig en zacht borsteltje dat jouw edelsteen en daarmee jouw kostbare juweel weer laat glanzen.

BLIJF GENIETEN

Nooit meer doffe sieraden

Eenmaal schoon en glanzend, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om je sieraden in goede conditie te houden:


1. Bewaar je kostbare voorwerpen in een afsluitbare juwelendoos

Zo komen ze niet met lucht en vocht in aanraking die zilveren sieraden zwart kunnen maken;


2. Geef elk sieraad voldoende ruimte

Voorkom krassen op je sieraden door ze gescheiden van elkaar op te bergen;


3. Bescherm je sieraden

Doe je sieraden af bij het zwemmen, sporten, afwassen, schoonmaken en slapen. Schoonmaakmiddelen, chloor, zonnebrand, parfum, zweet en zand kunnen sieraden beschadigen.

sieraden-doos-1
zilver-10

LEES OOK ALLES OVER HET REINIGEN VAN ZILVEREN SIERADEN

parels-parelmoer-v1

LEES HIER ONZE BLOG OVER PARELS

leer-tas-v3

HOE ONDERHOUD JE JE FAVORIETE LEREN ACCESSOIRES?

Veelgestelde vragen over goud

 • Goud

 • 3 TIPS

  Waaraan herken je gouden sieraden?

  Het kan zijn dat je niet zeker weet waar je sieraden van gemaakt zijn. Toch is het belangrijk om dat eerst te achterhalen. Voor het veilig schoonmaken van een gouden sieraad gebruik je namelijk een andere reiniger dan voor zilver of juwelen met parels en edelstenen. Voordat je een professioneel Hagerty reinigingsmiddel gebruikt, kan je de volgende test doen:


  1. Magneet; Als je een magneet in de buurt van jouw sieraad plaatst, mag het niet worden aangetrokken. Goud is immers geen magnetisch metaal.

  2. Draag je sieraden; Goud verkleurt niet en laat geen sporen achter op de huid. Draag ter controle jouw sieraden dus zo vaak mogelijk;

  3. Poetsdoek voor goud; Wrijf -als test- met een speciaal goudpoetsdoekje zachtjes over een onopvallend deel van het voorwerp. Als het dof wordt of van kleur verandert, zijn jouw juwelen niet van goud.

  4. Goudkeurmerk; De meest eenvoudige manier om na te gaan of jouw sieraad van goud is, is door het controleren ervan op het goudkeurmerk en/of het goudgehalte.

 • Niets is zo smaakgevoelig als kleur. Goud kan geel-, wit- of rosékleurig zijn. Hoe komt dat?

   

  Geelgoud

  Geelgoud is de meest voorkomende. Geel is immers de natuurlijke kleur van goud. Voor 18 karaat goud is de samenstelling meestal 75% goud, 12,5% koper en 12,5% zilver.

   

  Witgoud

  Witgoud is het resultaat van een legering met andere metalen. In het algemeen bestaat 18 karaat witgoud uit 75% puur goud, waaraan zilver, palladium en koper zijn toegevoegd.

   

  Roségoud

  Roségoud wordt gemaakt van een legering van goud, koper en zilver: 75% goud, 20% koper en 5% zilver.

 • In de juwelenwereld wordt het goudkaraat aangeduid met de letters "cd", het gehalte goud in een legering. In een juweel van 22 karaat goud zit dus meer fijn goud verwerkt dan in een juweel met 18 karaat. Hoe hoger het aantal karaat, hoe zuiverder (maar ook hoe zachter) het goud, en dus ook kwetsbaarder.


  24 karaat goud

  24 karaat goud is 99,9% zuiver goud. Zuiver goud herkennen we aan het getal 999.


  22 karaat goud

  22 karaat goud is samengesteld uit 91,6% puur goud en 8,33% metalen zoals zilver, zink, koper en andere metalen om de legering te vormen. U herkent het aan het cijfer 916 op het juweel.  18 karaat goud

  18 karaat goud wordt vaak gebruikt voor verlovingsringen. Het massieve goud wordt gecombineerd met metalen als koper en zilver. U herkent het aan het cijfer 750.  14 karaat goud

  14 karaat goud bestaat uit 58,5% puur goud en 41,5% legeringen van andere metalen (zink, zilver, koper) en heeft als cijfer 585.  9 karaat goud

  Tenslotte kan 9 karaat goud geen massief goud worden genoemd, maar eerder een goudlegering. Het bestaat uit 37,5% puur goud en 62,5% andere metalen en heeft cijfer 375.

 • Over Hagerty

 • William J. Hagerty richtte in 1895 Hagerty op in South Bend, USA. Hij begreep als geen ander dat delicate en kostbare materialen als edelsteen, zilver, goud en platina speciale zorg verdienen. Toch zag hij in zijn omgeving veel onkunde waardoor sieraden en juwelen onnodig schade opliepen. Dat zetten hem aan tot het produceren van veilige schoonmaakmiddelen voor edelmetalen.


  In de jaren vijftig ontwikkelden zijn kleinkinderen nieuwe hoogwaardige schoonmaakproducten, waaronder voor zilveren bestek. Het stelde mensen in staat hun kostbaarheden schoon te maken zonder het materiaal zelf te beschadigen.


  Hagerty Nederland importeert en distribueert het gehele Hagerty assortiment al ruim 35 jaar aan diverse sectoren in de Benelux. Het bedrijf is in 2021 binnen de familie overgenomen, waarbij nog steeds een persoonlijke benadering voorop staat. En aan wie je -tot op de dag van vandaag- rechtsreeks jouw productvragen kunt stellen.

 • Service & advies

 • Hagerty is de specialist in het schoonmaken van kostbaarheden, zoals sieraden en juwelen met edelstenen of een horloge van zilver, goud, platina of staal. Daarnaast haal je met Hagerty een professioneel en veilig middel in huis voor het poetsen van koper, messing en brons. In en rond het huis bewijst het dienst in het reinigen en onderhouden van vloerkleden, houten vloeren, een rvs kookplaat, een tablet, glas, marmer en natuursteen. 


  Bij vragen en/of advies over het reinigen en onderhouden van jouw kostbaarheden of het kiezen van het juiste product staat wij graag voor je klaar.


  Wij zijn te bereiken op 0800 - 42 43 789 of info@hagerty.nl

 • Bestellen, betalen, verzending & retourneren

 • Om je bestelling te kunnen versturen hebben wij bepaalde gegevens van je nodig, deze kan je eenvoudig invullen bij het aanmaken van een account. Het aanmaken van een account is volledig kosteloos en vrijblijvend.

 • Wij bieden meerdere betaalmogelijkheden aan op onze website. Zodra de betaling succesvol is afgerond, is je bestelling definitief en ontvang je hiervan per e-mail een orderbevestiging en gaan wij aan de slag met het inpakken en verzenden van je pakket.


  Je kan kiezen uit de volgende betaalmethoden:


  Ideal

  Met iDeal reken je makkelijk en veilig je online aankopen af via je eigen bank. Direct betalen met iDeal kan bij de volgende banken: ABN AMRO, ASN Bank, ING, KNAB, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank en Van Lanschot.


  PayPal

  PayPal is een veilige en snelle manier om direct met je bankrekening of creditcard te betalen, zonder daarbij je bankgegevens door te hoeven geven. Je hebt hiervoor een PayPal-rekening nodig.


  Creditcard

  Met je creditcard kan je veilig online bestellingen plaatsen die later door je creditcard-maatschappij met je worden verrekend. We accepteren American Express, MasterCard en Visa. Zodra de maatschappij je betaling heeft goedgekeurd, versturen we de bestelling.


  Bankcontact

  Bancontact is een veilige betaalmethode van Bancontact Payconiq Company. Betaal gemakkelijk met je Bankcontact kaart via de kaartlezer of met de Bankcontact-app doormiddel van het scannen van de QR-code en je pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Na bevestiging van de betaling is je bestelling definitief.

 • Hagerty Nederland levert in Nederland, België en Luxemburg hoofdzakelijk via PostNL. Voor bestellingen vanaf €20,- rekenen wij geen verzendkosten. Bij bestellingen tot €20,- brengen wij €4,50 in rekening.

 • Retourtermijn

  Toch niet helemaal tevreden over je bestelling? Je hebt 14 dagen de tijd om het product zonder opgaaf van redenen te retourneren. Wij rekenen de dag na ontvangst als ingangsdatum. Producten kunnen alleen ongebruikt, in originele verpakking met gesloten seal worden geretourneerd.


  Retourkosten

  Retourkosten zijn voor rekening van de koper. Actuele verzendkosten staan op de website van de vervoerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het zorgvuldig verpakken van het product en de verzending. Onvoldoende of niet-gefrankeerde retourzendingen worden door ons niet aangenomen. Wij halen ook geen pakketten af bij een pick up point.


  Retouradres

  Hagerty Nederland

  Burgemeester van Hasseltlaan 6

  1412 GN Naarden


  Retourvoorwaarden

  • Retouren worden alleen geaccepteerd binnen de retourtermijn van 14 dagen.
  • De producten zijn niet gebruikt of geopend (gesloten seal).
  • De producten zijn niet beschadigd.
  • Indien redelijkerwijs mogelijk wordt het item in de originele verpakking retour gestuurd.
  • Het verzendrisico van het retourneren zijn voor de koper.
  • Onvoldoende of niet-gefrankeerde retourzendingen worden door ons niet aangenomen.
  • Product- en/of leverfouten dienen binnen vijf werkdagen na levering met omschrijving aan ons gemeld te worden.
  • Indien niet aan onze retourvoorwaarden is voldaan, behouden wij ons het recht voor om de zending terug te sturen en jou de verzendkosten in rekening te brengen.


  Retourprocedure

  Wil je een product retourneren? Dat vinden wij natuurlijk jammer, maar dat is geen enkel probleem. Meld je retour binnen 14 dagen bij ons aan via info@hagerty.nl en vermeld daarbij de volgende gegevens; het ordernummer, de producten die je retour stuurt en de reden van retour.


  Verpak het te retourneren product, in de originele verpakking en geef deze met een nieuw verzendlabel af bij de verzender van jouw keuze. Zorg dat je het pakket uiterlijk 14 dagen na ontvangst aanbiedt bij de verzender en bewaar het verzendbewijs. Je ontvangt een bevestiging per e-mail wanneer je retourzending door ons is verwerkt. Binnen 14 dagen ontvang je het aankoopbedrag terug op je rekening.


  Klachten

  Is het product beschadigd aangekomen of werkt het product niet zoals je mag verwachten? Neem dan binnen vijf werkdagen contact op met onze klantenservice via info@hagerty.nl. Vermeld hierbij het ordernummer, de aard van de klacht en duidelijke foto’s. We streven ernaar om elke e-mail binnen twee werkdagen te beantwoorden. Mocht er meer tijd nodig zijn, dan laten we dat weten.

Cookie-instellingen
U kunt hieronder uw cookie-instellingen kiezen en accepteren: